Aktuality
14.03.2019

V SO 16. 3. 2019 bude lékárna z technických důvodů uzavřena.

 

Děkujeme za pochopení.



07.03.2019

Najdete v něm spoustu užitečných informací a rad pro Vaše zdraví nebo soutěže o hodnotné ceny.

 

http://www.alphega-lekarna.cz/magazin-2019



Přijímáme
V naší lékárně můžete platit následujícími šeky a těmito platebními kartami.
PLATEBNÍ KARTY
visa visa electron maestro mastercard contactless
TICKET POUKÁZKY
Ticket Compliments Dárkový, Ticket Multi, Ticket Medica, Ticket Service Ticket Compliments Dárkový Ticket Multi
Ticket Medica Ticket Service

Galery Beta

Poradna lékárny U zlatého lva


V poradně od Vás uvítáme především dotazy týkající se léčiv, potravních doplňků a jejich správného užívání, ale jsme schopni Vám zodpovědět i otázky ohledně zdravého životního stylu, různých onemocnění či vyšetření. Pro snazší orientaci v dotazech vždy prosím uveďte alespoň Vaše křestní jméno či přezdívku. Pokud si přejete zaslat odpověď i na Váš e-mail, vyplňte ho. Protože pro správné zodpovězení dotazu je pro nás nutné znát Váš věk, pohlaví (u žen, zda nejsou těhotné, či kojící) a to, jaká další léčiva případně užíváte, nebo zda trpíte nějakým dalším onemocněním, prosíme Vás i o pečlivé vyplnění daných informací. Pro usnadnění je zde připravena přehledný formulář.Tyto informace nebudou v dotazu zveřejňovány.


Formulář pro zadání dotazu naleznete zde.



Vaše dotazy


Adéla (75)
Vloženo: 15.03.2019.
Dotaz:Zubní lékařka mi doporučila užívat bioaktivní Q10 pro začínající paradentozu. Užívám Stacyl 100 mg, jsem vedená jako diabetic, ale zatím léky na diabetes neužívám.Mohu se Stacylem užívat Q10? Děkuji za odpověd.
Odpověď:Dobrý den, koenzym Q10 můžete bez obav užívat spolu se všemi léčivými přípravky i při onemocněních, které uvádíte. PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.
Petrová (53)
Vloženo: 11.03.2019.
Dotaz:Dobrý den,mohu užívat spolu lexaurin,valdoxan a sumatriptan? Valdoxan užívám 1x večer,lexaurin občas podle potřeby a sumatriptan při migréně. Děkuji Petrová
Odpověď:Dobrý den, uvedené léčivé přípravky můžete společně užívat. V případě kombinace Valdoxanu a Lexaurinu je třeba počítat s možností zvýšeného rizika výskytu celkového útlumu (např. spavost, závratě). Lexaurin byste měla užívat pouze krátkodobě (2-3 týdny), nebo příležitostně, jak píšete. PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.
Filipová (43)
Vloženo: 13.02.2019.
Dotaz:Dobrý den,užívám zalastu a ráda bych se zeptala,zda muzu na nachlazeni k tomu uzivat horké nápoje např.coldrex,popř.zda mi muzete doporucit neco jineho.Nyní používám nosni sprej nasivin a piji megafyt nebo leros caj na nachlazeni. Dekuji. Filipová
Odpověď:Dobrý den, kombinace Zalasty a např. Coldrexu je možná. Protože ale Zalasta i jedna ze složek (fenylefrin) Coldrexu ovlivňují centrální nervový systém, není jejich kombinace úplně vhodná. Pokud Vám na uvolnění ucpaného nosu stačí např. uváděný Nasivin, používejte raději ten. Nasivin a ostatní spreje nebo kapky s obsahem nosních dekongestiv by neměly být používány déle než týden v kuse. Coldrex a ostatní kombinované přípravky na chřipku a nachlazení obsahují vždy složku pro léčbu bolesti (např. paracetamol) a zvýšené tělesné teploty a složku uvolňující ucpaný nos (dále např. složku na kašel nebo vitamin C). Chřipku ani nachlazení nijak specificky neléčí, pouze mírní jejich příznaky. Nejsou vhodné např. pro osoby s vysokým krevním tlakem, cukrovkou, depresí, onemocněním štítné žlázy, jater, ledvin apod. V léčbě chřipky a nachlazení jsou zásadní opatření jako klidový režim, dostatek tekutin nebo zvýšený přísun vitaminů. Konkrétní léčivé přípravky se pak volí individuálně podle převládajících příznaků onemocnění a celkového zdravotního stavu pacienta. PharmDr. Tereza hendrychová, Ph.D.
Jan (67)
Vloženo: 12.10.2018.
Dotaz:Dobrý den, nerozumím často uváděnému zákazu zeleného čaje při braní warfarinu. Má sice ve srovnání s jinými potravinami velký obsah vitaminu K na jednotku váhy (podle Vaší tabulky až cca 1500mikrogramů na 100g), ale na druhou stranu se ho snad spotřebuje výrazně menší váhové množství. Konkrétně já mám spotřebu cca 1-2g čajových lístků denně (váženo v suchém stavu).
Odpověď:Dobrý den, zelený čaj (myšleno je extrakt ze zeleného čaje, nikoliv zelený čaj jako nápoj, proto i v tabulce je uveden obsah vitaminu K v čajových lístcích a ne v nápoji) patří při užívání warfarinu mezi rizikové doplňky stravy - tzn. pro vysoký obsah vitaminu K je třeba se jeho konzumaci vyhnout nebo jeho užívání konzultovat s lékařem, který Vám předepisuje warfarin a zná Vaše hodnoty INR. Vitamin K je rozpustný v tucích, takže při přípravě vodného výluhu z lístků zeleného čaje se ho do nápoje neuvolní významné množství. I přesto ale existují doklady pro to, že pití zeleného čaje může účinek warfarinu významně ovlivnit. Proto je třeba vyhýbat se jednorázově větším množstvím tohoto nápoje a pít ho pravidelně zhruba každé 2-3 dny stejné množství, aby nedocházelo k výkyvům účinku warfarinu. Je vhodné také používat stále stejnou značku zeleného čaje (i když i v rámci jedné značky může v závislosti na konkrétní sklizni obsah vitaminu K kolísat) a připravovat ho stále stejným způsobem. Celý komplex obsahových látek zeleného čaje může dále ovlivňovat funkci krevních destiček (snižuje jejich efekt při srážení krve), což může při současném užívání warfarinu zvyšovat jeho účinek (vitamin K naopak jeho účinek snižuje),takže Vám doporučuji ho pít opravdu pouze v omezeném množství (to může ale být u každého jedince odlišné) a okamžitě lékaři hlásit jakýkoliv projev zvýšené krvácivosti (např. modřiny, krev ve stolici, krvácení z dásní). PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.
Filipová (43)
Vloženo: 15.01.2018.
Dotaz:Dobrý den, smí se spolu užívat kontryhelový čaj a Femibion tablety? Děkuji Filipová
Odpověď:Dobrý den, Femibion a čaj z kontryhele můžete užívat společně. PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.
Lenka (25)
Vloženo: 16.10.2017.
Dotaz:Dobrý den, zakoupili jsme u vás Lugol 1000 ml na výplach děloh u krav. Je možné že jod z dělohy přechází i do mléka? Ve vzorcích mléka se totiž poslední dobou objevuje moc jodu (což mlékárna nechce), tak zjišťujeme, z čeho by mohl být. děkuji za odpověď
Odpověď:Dobrý den, přechod jodu do mléka po výplachu dělohy u krav možný je. Problém byl dále diskutován přímo s odběratelem Lugolova roztoku. PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.
Anita (39)
Vloženo: 05.06.2017.
Dotaz:Dobry den, chcela by som.sa spytat ci ma neaky vplyv na menstruacny Mobivenal. Ked som ho brala mala.sim.medzi.dvomancyklami este jeden. Vysadila sim ho a teraz je to v poriadku. Aj detralex ma vplyv na.cyklus?dakujem
Odpověď:Dobrý den, Mobivenal ani Detralex neovlivňují menstruační cyklus. Je možné, že při jejich užívání je nižší intenzita menstruačního krvácení. PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.
Lucie (30)
Vloženo: 24.11.2016.
Dotaz:Dorý den, každý den užívám trexan v dávce 10 mg na revmatoidní artritidu. Chci se zeptat, zda-li to může mít nějaký celkový vliv na můj zdravotní stav ( hlavně bych nechtěla zůstat bez vlasů,také se mi začaly špatně hojit rány, afty v ústech a jsem pořád strašně ospalá a přitom nemohu usnout). Osobně se po tom poslední dobou cítím fyzicky nějak hůř. Děkuji za Vaši případnou odpověď
Odpověď:Dobrý den, léčivý přípravek Trexan 10 mg se v léčbě revmatických onemocnění užívá pouze jednou týdně, nikoliv denně! Pokud ho užíváte denně, přestaňte ho brát a co nejdříve kontaktujte svého lékaře, aby zkontroloval Váš zdravotní stav a případně zahájil opatření ke snížení rizika rozvoje nežádoucích účinků, jejichž výskyt je při denním užívání Trexanu 10 mg velmi pravděpodobný. PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.
Jiřina (32)
Vloženo: 07.10.2016.
Dotaz:Dobrý večer, chtěla jsem jsem se zeptat píchám si Clexane O,2ml 1krát deně. Je problém si ho píchnout o 2hod dříve než normálně aplikuji . děkuji za odpověď
Odpověď:Dobrý den, léčivý přípravek Clexane byste měla při četnosti aplikace jednou denně píchat ideálně vždy po 24 hodinách. Pokud je nutné aplikaci posunout o dvě hodiny dříve, neměl by to být problém. Je-li to však možné, měla byste posunutí času aplikace provést postupně např. během čtyř dnů, každý den vždy o 30 min. dříve. PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.
Jiřina (32)
Vloženo: 27.09.2016.
Dotaz:dobrý den mám před několika lety mi byla zjištěna ulcerozní koltitida, pár let jsem bez léků a bez potížích. zítra si m aplikovat Dexamed inj 1kraát, a v letáku jsem našla GIT ( cronova choroba a ulcerosní kolitis). tak nevím zda ho aplikovat či né. nevím co to znamená. děkuji za rychlou odpověď Jiřina
Odpověď:Dobrý den, Vámi uváděná informace z příbalového letáku znamená, že se Dexamed mimo jiné používá např. v léčbě nespecifických střevních zánětů, tedy také ulcerózní kolitidy. Pokud Vám Dexamed lékař předepsal, aplikujte ho podle doporučení. PharmDr. Tereza Hendrychová, PhD.
1 2 3 4 5 6 7 8