Aktuality
19.07.2018

V přiloženém souboru naleznete nformace o zpracování osobních údajů v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (obecné nařízení o ochraně osobních údajů, GDPR), které jsme povinni jako správce osobních údajů zveřejňovat.

 



06.06.2018

V červenci a srpnu můžete v naší lékárně využít aktuální akční nabídku Alphega.



Přijímáme
V naší lékárně můžete platit následujícími šeky a těmito platebními kartami.
PLATEBNÍ KARTY
visa visa electron maestro mastercard contactless
TICKET POUKÁZKY
Ticket Compliments Dárkový, Ticket Multi, Ticket Medica, Ticket Service Ticket Compliments Dárkový Ticket Multi
Ticket Medica Ticket Service

Galery Beta

Poradna lékárny U zlatého lva


V poradně od Vás uvítáme především dotazy týkající se léčiv, potravních doplňků a jejich správného užívání, ale jsme schopni Vám zodpovědět i otázky ohledně zdravého životního stylu, různých onemocnění či vyšetření. Pro snazší orientaci v dotazech vždy prosím uveďte alespoň Vaše křestní jméno či přezdívku. Pokud si přejete zaslat odpověď i na Váš e-mail, vyplňte ho. Protože pro správné zodpovězení dotazu je pro nás nutné znát Váš věk, pohlaví (u žen, zda nejsou těhotné, či kojící) a to, jaká další léčiva případně užíváte, nebo zda trpíte nějakým dalším onemocněním, prosíme Vás i o pečlivé vyplnění daných informací. Pro usnadnění je zde připravena přehledný formulář.Tyto informace nebudou v dotazu zveřejňovány.


Formulář pro zadání dotazu naleznete zde.



Vaše dotazy


Jindřiška Břoušková (78)
Vloženo: 22.03.2016.
Dotaz:Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda mohu místo Glyvenolu užívat DioMax. Kromě tohoto léku užívám lék na vysoký tlak, diabetes a štítnou žlázu. Občas trpím bronchiálním astmatem. Děkuji.
Odpověď:Dobrý den, Glyvenol je registrovaný léčivý přípravek a Diomax doplněk stravy. Rozdíl mezi doplňky stravy a léčivými přípravky je v tom, že při registraci léčivých přípravků je třeba prokázat jejich bezpečnost i účinnost; v případě doplňků stravy se prokazuje pouze zdravotní nezávadnost. Léčivé přípravky jsou tak považovány za kvalitnější a tedy spolehlivější. Složení Glyvenolu a Diomaxu je odlišné, i když oba přípravky lze užívat v případě podobných potíží. PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.
Hana (50)
Vloženo: 14.03.2016.
Dotaz:Dobrý den, chtěla bych se zeptat na kombinaci Dolminy a Prednisonu 20. Může se užívat obojí?Děkuji za odpověď.
Odpověď:Dobrý den, kombinaci daných látek lze v odůvodněných případech a pod dohledem lékaře užívat. Je při ní však zvýšené riziko poškození trávicího traktu a krvácení. Pro prevenci tohoto nežádoucího účinku Vám může lékař předepsat léčiva chránící sliznici trávicího traktu. PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.
Monika (42)
Vloženo: 19.02.2016.
Dotaz:Dobry den, mam předepsany detralex dvě tablety ráno. Chtěla jsem se zeptat zda k tomuto léku pohu ještě užívat DioMax na noc. Děkuji za informaci Monika
Odpověď:Dobrý den, protože DioMax má téměř shodné složení jako Detralex (navíc obsahuje aescin a rutin; na rozdíl od Detralexu se jedná o doplněk stravy) a běžná udržovací dávka Detralexu je 2 tablety denně, nemá smysl oba přípravky kombinovat. Jelikož lze ale v případě Detralexu při akutních potížích užívat krátkodobě až 6 tablet denně, nijak by Vás daná kombinace neohrozila. PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.
Vašková (64)
Vloženo: 18.02.2016.
Dotaz:Dobrý den, prosím o radu - užívám lék xarelto. Mohu při bolestech užívat Valetol? Užívám ho jen výjimečně. Popř. je vhodnější nějaký jiný lék na bolesti? Děkuji.
Odpověď:Dobrý den, Valetol můžete při bolesti bez obav užít. Pokud by Vám na bolest zabral samotný paracetamol (např. Paralen, Paramegal, Panadol), byla by tato varianta ještě vhodnější. V případě samotného paracetamolu je třeba užít dostatečnou dávku - u osob nad 50 kg hmotnosti 1,5 tbl. a nad 70 kg 2 tbl. najednou. PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.
Rozsypalová (58)
Vloženo: 01.02.2016.
Dotaz:Dobrý den,nově jsem začala nyní užívat esprital v dávce 0,5 tablety ráno a na noc na spaní 1 tabletu trittico.Chtěla jsem poprosit o informaci,zda je třeba trittico na spaní užívat pravidelně stejně jako jiná antidepresiva nebo můžu užívat jen v případě potřeby.Zároveň bych se chtěla ještě informovat,když se u nosních sprejů uvádí maxim.délka užívání 7 dní, můžu použít jinou účinnou látku?Konkrétně místo olynthu nasivin?V případě potřeby mohu použít na suchý dráždivý kašel stopex tablety?Dočetla jsem se,že s některými antidepresivy se tato kombinace nedoporučuje.Je to tak? Děkuji mnohokrát
Odpověď:Dobrý den, Trittico byste měla užívat pravidelně každý den podobně jako jiná antidepresiva. Jeho plný účinek nastupuje postupně během několika týdnů. Stejně tak je potřeba antidepresiva při ukončení léčby postupně vysazovat. Změnou účinné látky používané na uvolnění nosu nelze prodloužit možnou dobu užívání tzv. nosních dekongestiv (látky na uvolnění ucpaného nosu). Pro dlouhodobé užívání se hodí izotonické roztoky mořské soli. Při rýmě lze používat také nosní kapky s obsahem éterických olejů (např. Pinosol). Stopex můžete k Vámi užívaným antidepresivům užívat. PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.
Miroslav (80)
Vloženo: 01.02.2016.
Dotaz:Dobrý den,užívám 11 léků a obyčejně se doporučuje brát je ráno.Chtěl bych některé užívat v jinou dobu,aby se mi vše nescházelo najednou.Bicalutamid 150-v příbalovém letáku se žádná doba neuvádí,to zn.že možno na př.v poledne?Tamsulosin HCl-Teva 0,4-příbalový leták uvádí-obvykle ráno a večer.Bylo by možné rovněž převést na poledne?Děkuji za odpověď.Miroslav
Odpověď:Dobrý den, ne všechny léky je nutné užívat ráno. Z Vámi uvedených léčivých přípravků je vhodné ráno užívat Nolpazu (nalačno, půl hodiny před snídaní) a Indapamid. Zocor byste měl pro jeho maximální účinek užívat večer před spaním. Bicalutamid i Tamsulosin můžete užívat kdy Vám vyhovuje, danou denní dobu už pak ale každý den dodržovat. To samé platí pro ostatní léčivé přípravky, které užíváte. PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.
Prazanova Jana (67)
Vloženo: 08.01.2016.
Dotaz:Prosim o radu, asi 2mesice mam castejsi moceni,ale kdyz nevenuji tomu pozornost a nechavam to tak zvane na posledni chvili,mam co delat abych rychle pokud jsem mimo domov stihla toaletu ,nejsem schopna to pak udrzet.Jaky doplnek stravy nebo leky by mne pomohli na tenhle problem .Moc dekuji za odpoved,doufam ze jsem to vysvetila dobre.
Odpověď:Dobrý den, Váš problém byste určitě měla zkonzultovat se svým praktickým lékařem nebo gynekologem. Může se jednat o infekci močových cest, počínající inkontinenci (nechtěný únik moči) nebo i "jenom" psychický problém. Časté močení může působit i lék Rhefluin, který užíváte. Jak problém řešit, nelze momentálně jednoznačně říci, protože neznám jeho příčinu. PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.
Filipová (41)
Vloženo: 09.12.2015.
Dotaz:Dobrý den, ráda bych se informovala,zda jsou glycerinové čípky návykové.Mám je předepsané lékařem pro svoji 3,5 letou dceru, dávkování pravidelně 1xdenně nejlépe ve stejnou dobu po dobu 14 dnů.Není možné si po 14 dnech vypěstovat návyk? Děkuji Filipová
Odpověď:Dobrý den, na glycerinové čípky může při dlouhodobém používání určitý návyk vzniknout. Pokud je však budete dceři aplikovat pouze několik dní, umožní nácvik pravidelného spontánního vyprazdňování stolice. Většinou stačí i jen několikadenní nebo max. týdenní aplikace čípků. Pak by se pacient měl pokoušet o vyprazdňování bez nich. PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.
Dana Malíková (50)
Vloženo: 06.08.2015.
Dotaz:Dobrý den, je možné užívat Detralex po době jeho použitelnosti, případně do jaké doby jej lze ještě použít a jak může negativně působit na organismus. Děkuji
Odpověď:Dobrý den, užívání jakéhokoliv léčivého přípravku po době jeho použitelnosti rozhodně nelze doporučit. Může pak dojít nejen ke snížení jeho účinnosti, ale také k rozvoji nežádoucích reakcí - konkrétně v případě Detralexu např. k zažívacím potížím nebo vzniku vyrážky. Více informací o dané problematice naleznete na našich stránkách v sekci "Články" v textu "Co s prošlými léky?". PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.
Tereza (20)
Vloženo: 06.07.2015.
Dotaz:Dobrý den, prodělala jsem před měsícem impetigo, které jsem léčila bactrobanem a fucidinem. Na tváři jsem měla velké ložisko a zůstala mi tam prohlubeň, poradíte mi něco na zacelení rány? Rána je pořád červená. Po jaké době mohu jít na odstranění laserem? Moc Vám děkuji za odpověď. Hezky večer
Odpověď:Dobrý den, bohužel dostupné lokální přípravky na podporu hojení jizev jsou určené spíše na jizvy hypertrofické (vystouplé) - např. Contractubex, Dermatix. Ve Vašem případě Vám tedy spíše nepomohou. Co se týká nejvhodnější doby laserového ošetření jizvy, poraďte se na specializovaném pracovišti, kde ho provádí. Hojení jizvy lze obecně podpořit jejím dostatečným promašťováním (např. měsíčkovou mastí nebo mastí Calcium panthothenicum) a tlakovou masáží (tlačit prstem asi po dobu 30-60s postupně na celou oblast jizvy). Jizvu byste měla důsledně chránit před sluncem (používat opalovací krém s vysokým faktorem nebo ji přelepovat náplastí). PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.
1 2 3 4 5 6 7 8