Aktuality
06.05.2019

Najdete v něm spoustu užitečných informací a rad pro Vaše zdraví nebo soutěže o hodnotné ceny.




06.05.2019

V květnu můžete v naší lékárně využít aktuální akční nabídku Alphega.

 

Nabídku naleznete v přiloženém odkazu: http://www.alphega-lekarna.cz/akcni-nabidka



Přijímáme
V naší lékárně můžete platit následujícími šeky a těmito platebními kartami.
PLATEBNÍ KARTY
visa visa electron maestro mastercard contactless
TICKET POUKÁZKY
Ticket Compliments Dárkový, Ticket Multi, Ticket Medica, Ticket Service Ticket Compliments Dárkový Ticket Multi
Ticket Medica Ticket Service

Galery Beta

Poradna lékárny U zlatého lva


V poradně od Vás uvítáme především dotazy týkající se léčiv, potravních doplňků a jejich správného užívání, ale jsme schopni Vám zodpovědět i otázky ohledně zdravého životního stylu, různých onemocnění či vyšetření. Pro snazší orientaci v dotazech vždy prosím uveďte alespoň Vaše křestní jméno či přezdívku. Pokud si přejete zaslat odpověď i na Váš e-mail, vyplňte ho. Protože pro správné zodpovězení dotazu je pro nás nutné znát Váš věk, pohlaví (u žen, zda nejsou těhotné, či kojící) a to, jaká další léčiva případně užíváte, nebo zda trpíte nějakým dalším onemocněním, prosíme Vás i o pečlivé vyplnění daných informací. Pro usnadnění je zde připravena přehledný formulář.Tyto informace nebudou v dotazu zveřejňovány.


Formulář pro zadání dotazu naleznete zde.



Vaše dotazy


Marta (73)
Vloženo: 28.04.2015.
Dotaz:V poslední době mi není dobře a hodně jsem zhubla.Proto jsem se chtěla zeptat jestli léky které užívám nejsou nějak spolu příčinou mých potíži. Užívám tyto léky:Amesos 10mg/5mg1x,Salazopyrin535mg1x Leflunophal20mg1x,Tramylpa37,5mg/325mg1x,Pantoprazol40mg1x,Glucophage1000mg2x.A ještě si píchám InsulínHumulín 4x deně v dávkach 4-3-6-6. Moc Vám děkuji za odpověď !
Odpověď:Dobrý den, samozřejmě nelze vyloučit, že některý z léků, které užíváte, může s Vašimi obtížemi souviset. I když podle uvedených léků lze odvodit, že se léčíte s několika chronickými onemocněními, Váš zdravotní stav zná podrobně pouze ošetřující lékař a na něj byste se tedy měla se svými potížemi co nejdříve obrátit. Touto formou Vám bohužel nemůžu poradit nic konkrétnějšího. PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.
Daniela Kucerova (40)
Vloženo: 15.03.2015.
Dotaz:Dobrý den,užíván týden Biseptol a dnes mi ztmavnul jazyk je to normální .Děkuji za odpověď
Odpověď:Dobrý den, tmavý jazyk může s užíváním Biseptolu souviset - vzácně způsobuje zánět sliznice jazyka. Může se však jednat o různé další příčiny - nejedla jste např. nějakou zabarvující potravinu, nepila kávu...? Záleží také, jak vypadají okolní sliznice, kde a jak přesně je jazyk zbarvený, zda je povleklý apod. Při přetrvávání potíží, byste měla navštívit lékaře. PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.
Odvárková (42)
Vloženo: 14.03.2015.
Dotaz:Dobrý den,náhodně jsem narazila na Váš článek o užívání wafarinu a vitaminu K.Přítelovi zjistili ucpání krkavice a zatím dostal ne wafarim ale anopyrin,zvažuje se operace.Hledala jsem informace a našla článek o přípravku Femoralex,kde Mudr.Čápová říká,že je třeba rozlišovat vitamin K1 a K2,že příjem vitaminu K2 např.v doplňku Femoralex se může užívat i s léky na ředění krve do 50 mcg denně. V jiných studiích je také uvedeno,že K2 MK7 naopak brání ukládání vápníku do cév a měkkých tkání a pomáhá odbourávat zvápenatění-ucpání tam kde k němu již došlo (www.westonaprice.org) Nevím tedy zda přítel může tento přípravek užívat,chi mu pomoci ale ne ublížit.Co byste mi tedy prosím poradili? děkuji velice Odvárková
Odpověď:Dobrý den, o vhodnosti užívání daného přípravku se poraďte s lékařem, který léčí Vašeho přítele, protože jedině on zná jeho přesnou diagnózu a vede jeho léčbu. Nicméně nadměrný/nevyvážený příjem vitaminu K je problematický pouze při užívání warfarinu, nikoliv v případě léčby jinými látkami ovlivňujícími krevní srážlivost. Pokud tedy přítel užívá na ředění krve pouze Anopyrin, neměla by současná aplikace Vámi zmiňovaného přípravku vadit. U dospělého člověka, který netrpí onemocněním jater nebo poruchou vstřebávání tuků a stravuje se podle zásad racionální diety, by nemělo k nedostatku vitaminu K docházet. PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.
Adam (18)
Vloženo: 26.02.2015.
Dotaz:Dobrý den,mohu se zeptat zda je volně prodejná mastička aknecolor light (krém pasta) a kolik stojí? Připadně jestli jí může napsat praktický lékař? Děkuji.
Odpověď:Dobrý den, Aknecolor je volně prodejný a nemá úhradu ze zdravotního pojištění, takže recept nepotřebujete. Stojí okolo 160,- Kč. PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.
Eva (65)
Vloženo: 25.02.2015.
Dotaz:Dostala jsem na bolest zat inj.Dolmina 5ml,3ml.K tomu B12.Užívám na cukrovku lék Glucophage XR 750. Je možné tyto injekce mít k tomuto léku? Děkuji za odpověď. Jsem i astmatička. Po injekci jsem se necítila dobře,bolest hlavy a určitá slabost.
Odpověď:Dobrý den, injekce Dolmina i Vitamin B12 je možné v kombinaci s lékem Glucophage XR používat. Bolest hlavy se může po injekcích Dolmina objevit. Pokud by se u Vás vyskytla i v souvislosti s dalšími dávkami injekce, poraďte se svým lékařem. Dolmina může snižovat účinek léků, které užíváte na vysoký krevní tlak, proto byste ji neměla užívat dlouhodobě. Pokud lékař, který Vám Dolminu předepsal, ví, s jakými onemocněními se léčíte a jaké léky užíváte, jistě vhodnost jejího podání konkrétně u Vás zvážil a nemusíte se její aplikace přehnaně obávat. PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.
Stefania (68)
Vloženo: 18.02.2015.
Dotaz:Dobrý večer prajem Vám všetkým Máte skvelú stránku a teší ma, že pomáhate ľudom. Pozorne sme si čítali s maminou Váš článok o Warfaríne. Mamka má brať Warfarín dlhodobo možno navždy kvoli opakovanej tromboflebitíde. Berie aj Prednison 5mg a Aravu a X iných liekov (viem všetky), má reumatoidnú artritídu a plucnu fibrózu. Warfarín berie denne 5 mg a cez víkend po 7,5mg Potrebujem vedieť či jej smiem dávať Zázvor (Ingwer) Niekde som čitala ze nie. Zázvor užívame denne a radšej sa s Vami poradím, keďže sa jej snažím vždy pomáhať INR má stále tak medzi 2-3 vravia ze ok Robím jej čerstvé šťavy každé ráno z odšťavovačom dávam tam -- čerstvý surový zeler, čerstvý surový zázvor čerstvú surovú mrkvu čerstvé jablká to pije denne 2dcl šťavy, chcela som jej zvýšiť dávku lebo táto zelenina nám robí dobre, len sa chcem opýtať na ten zázvor, A ešte otázočka na ľanový olej a melasu mohla by aj toto? tak po čajovej lyžičke denne? chcela by som tým zlepšiť jej zdravotný stav. Reumu má momentálne stabilizovanú. Prosím o odpoveď Vaša čitateľka Beata
Odpověď:Dobrý den, zázvor i lněný olej obsahují látky, které mohou v kombinaci s warfarinem zvyšovat riziko krvácení. Proto by bylo pro Vaši maminku lepší se větším množstvím zázvoru i lněného oleje vyvarovat. Pokud by je i přesto užívala, je třeba sledovat, zda u ní nedochází např. ke krvácení z dásní, zvýšené tvorbě modřin nebo se neobjevuje krev ve stolici. Když by k tomu došlo, bylo by třeba užívání těchto rizikových doplňků stravy přerušit. Melasa by krevní srážlivost nebo přímo účinek warfarinu neměla ovlivňovat. Děkujeme za slova chvály, těší nás. PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.
Zdeněk (45)
Vloženo: 18.02.2015.
Dotaz:Dobrý den, jaký je rozdíl u doplňku stravy DIVENAL micro a DIOHES micro? Jedná se pouze o jiného výrobce a složení látek je stejné? Současně výše uvedené přípravky mají i variantu s vitamínem C, tedy DIVENAL micro C a DIOHES micro C. Pokud nemá příjemce tohoto doplňku stravy nedostatek vitamínu C, stačí pouze ta základní varianta? Nebo vitamín C má pozitivní vliv na rozložení v těle. Děkuji Zdeněk
Odpověď:Dobrý den, výrobky Diovenal micro a Diohes micro jsou zcela totožné, došlo zde ke změně názvu. Nyní je obchodován již pouze Diovenal micro. Vitamin C je důležitý pro tvorbu kolagenu, jedné ze složek cévní stěny (mimo jiné). Není však zásadní pro účinnost ostatních složek přípravku. PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.
Kacik (20)
Vloženo: 11.02.2015.
Dotaz:Mohly by bylinné čaje plus každodenní užívání česneku ovlivnit antikoncepci? Děkuji za odpověď
Odpověď:Dobrý den, záleží na tom, jaké byliny čaje obsahují. Např. třezalka může účinnost antikoncepce snižovat. Česnek pravděpodobně účinnost antikoncepce neovlivňuje. PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.
Jiří (61)
Vloženo: 25.01.2015.
Dotaz:Dobrý den, jaký je rozdíl mezi detralexem a diovenalem. Při mé váze 100 kg mohu užívat apo-ibuprofen 2tbl. najednou.
Odpověď:Dobrý den, složení obou přípravků je totožné. Hlavní rozdíl je v tom, že Detralex je léčivý přípravek (vydávaný pouze na lékařský předpis) a Diovenal doplněk stravy. Rozdíl mezi doplňky stravy a léčivými přípravky je v tom, že při registraci léčivých přípravků je třeba prokázat jejich bezpečnost i účinnost; v případě doplňků stravy se prokazuje pouze zdravotní nezávadnost. Léčivé přípravky jsou tak považovány za kvalitnější a tedy spolehlivější. Protože se léčíte s vysokým krevním tlakem, nedoporučovala bych Vám užívat 2 tbl. Apo-Ibuprofenu najednou, přestože dávku 800 mg je možné výjimečně jednorázově užít. Pokud Vám nezabírá 1 tbl., poraďte se se svým lékařem o změně léčby. Z volně prodejných přípravků by bylo možné na bolest vyzkoušet paracetamol 500 mg (např. Paralen, Panadol), při Vaší hmotnosti 2 tbl. najednou (maximálně!). PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.
Pavla (26)
Vloženo: 02.01.2015.
Dotaz:Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Užívám antibiotika Duomox 750, ale již jsou rok prošlá, můžou mi ublížit ? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď:Dobrý den, žádný léčivý přípravek byste po době exspirace již rozhodně neměla užívat. Pokud jste již prošlý Duomox užila, nemusíte mít žádné potíže. Mohly by se však objevit např. alergická reakce (např. kožní vyrážka) nebo zažívací problémy (např. nevolnost, průjem). Pokud se u Vás nějaké závažnější potíže objeví, měla byste vyhledat lékaře. PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.
1 2 3 4 5 6 7 8