Aktuality
06.05.2019

Najdete v něm spoustu užitečných informací a rad pro Vaše zdraví nebo soutěže o hodnotné ceny.




06.05.2019

V květnu můžete v naší lékárně využít aktuální akční nabídku Alphega.

 

Nabídku naleznete v přiloženém odkazu: http://www.alphega-lekarna.cz/akcni-nabidka



Přijímáme
V naší lékárně můžete platit následujícími šeky a těmito platebními kartami.
PLATEBNÍ KARTY
visa visa electron maestro mastercard contactless
TICKET POUKÁZKY
Ticket Compliments Dárkový, Ticket Multi, Ticket Medica, Ticket Service Ticket Compliments Dárkový Ticket Multi
Ticket Medica Ticket Service

Galery Beta

Poradna lékárny U zlatého lva


V poradně od Vás uvítáme především dotazy týkající se léčiv, potravních doplňků a jejich správného užívání, ale jsme schopni Vám zodpovědět i otázky ohledně zdravého životního stylu, různých onemocnění či vyšetření. Pro snazší orientaci v dotazech vždy prosím uveďte alespoň Vaše křestní jméno či přezdívku. Pokud si přejete zaslat odpověď i na Váš e-mail, vyplňte ho. Protože pro správné zodpovězení dotazu je pro nás nutné znát Váš věk, pohlaví (u žen, zda nejsou těhotné, či kojící) a to, jaká další léčiva případně užíváte, nebo zda trpíte nějakým dalším onemocněním, prosíme Vás i o pečlivé vyplnění daných informací. Pro usnadnění je zde připravena přehledný formulář.Tyto informace nebudou v dotazu zveřejňovány.


Formulář pro zadání dotazu naleznete zde.



Vaše dotazy


Adam (21)
Vloženo: 18.02.2014.
Dotaz:Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda mohu kombinovat Dalacin C s ibalginem nebo jinymy prasky proti bolesti. Diky
Odpověď:Dobrý den, Dalacin C můžete podle potřeby kombinovat s Ibalginem nebo jinými léčivými přípravky proti bolesti. Mgr. Tereza Hendrychová
jindra (65)
Vloženo: 04.02.2014.
Dotaz:dobrý den,prosím o radu.Užívala jsem téměř 1 rok Lipovitan S,který obsahuje také b12,po kterém jsem začala přibývat na váze.Po domluvě s paní doktorkou jsem začala užívat Essentiale forte N.Abych dostala opět váhu do normálu,koupila jsem si obezin.Zajímá mně,zda mi nenaruší účinek varfarinu.děkuji předem za radu.S pozdravem jindra
Odpověď:Dobrý den, podle dostupných informací by přípravek Obezin neměl významně ovlivňovat účinek warfarinu. Je však nutné dodržovat mezi podáním warfarinu a Obezinu odstup 3-4 hodiny. Stejný postup je třeba také při užívání ostatních léčiv. O tom, že užíváte Obezin informujte lékaře, který Vám nastavuje dávky warfarinu. Mgr. Tereza Hendrychová
Anna M. (35)
Vloženo: 17.01.2014.
Dotaz:Dobrý den. Můj přítel včera dostal Biseptol 480 na močové cesty. Je tam psáno, že by se nemělo mimo jiné kouřit. Je ale silný kuřák a kouří! Chci se zeptat, jaký vliv to jeho kouření na ten Biseptol má?co mu hrozí? Domluvy zatím nezabírají. Užívá kortikoidy, Metypred,dlouhodobě. Jde tam spíše o snížení účinku léku, anebo tam hrozí nějaká alergická reakce díky tomu kouření. Bojím se o něj. Předem moc děkuji za vaši odpověď a zdravím vás!
Odpověď:Dobrý den, při užívání Biseptolu je důležité vyhýbat se alkoholu a kyselým nápojům a potravinám při zvýšeném příjmu tekutin. Dostatečný pitný režim se doporučuje i u infekcí močových cest obecně. Pokud přítel během léčby Biseptolem kouří, nehrozí mu žádné významné nebezpečí, kouřit se nedoporučuje spíše z důvodu zátěže organismu, který je již vyčerpáván probíhající infekcí i užívanými léčivy. Někomu může být při kouření během léčby Biseptolem špatně, kouření mu pak ani nechutná. Mgr. Tereza Hendrychová
Marcela (48)
Vloženo: 09.01.2014.
Dotaz:Dobrý den, prosím o informaci zda-li je možné zjistit při vyšetření rtg a ultrazvuku žaludku disekci aorty a pak jestli nemůže tuto disekci aorty způsobit katetrizace při vyšetření žaludku, kdy se přes jícen do žaludku zavede katetr s kamerou ,děkuji Marcela
Odpověď:Dobrý den, bohužel Vás dotaz nejsme schopni kvalifikovaně zodpovědět. Obraťte se prosím na příslušného odborného lékaře. Mgr. Tereza Hendrychová
Jitka (84)
Vloženo: 11.12.2013.
Dotaz:Dobrý den, píši za mojí maminku věk 84. Chtěla bych se zeptat jestli je vypracovaný jídelníček při užívání Warfarinu. Jde mi o vitamín K, aby ho nebylo moc nebo málo. Děkuji
Odpověď:Dobrý den, bohužel nevím o tom, že by existoval nějaký modelový jídelníček pro pacienty užívající warfarin. Jde u nich hlavně o to, aby se vyhýbali většímu množství potravin bohatých na vitamin K a obecně velkým výkyvům v jeho příjmu. Na našich stránkách najdete text "Opatření při užívání warfarinu", který obsahuje seznam bezpečných a rizikových potravin pro pacienty léčené warfarinem a tabulku s obsahem vitaminu K ve vybraných potravinách. Mgr. Tereza Hendrychová
Tereza (18)
Vloženo: 09.11.2013.
Dotaz:Dobrý den, už přes rok nemůžu spát, mám návaly strachu, nemám chuť cokoliv dělat, nic mě nebaví, nedokážu se bavit s lidmi, nedokážu nikomu věřit ani se upřímně zasmát.Tak jsem se Vás chtěla zeptat jestli by mi přípravek Modin mohl pomoci ? Nebo jestli byste mi mohly doporučit nějaký jiný přípravek. Děkuji za odpověď.
Odpověď:Dobrý den, podle potíží, které popisujete se u Vás zřejmě jedná o depresi. To je velice závažné onemocnění, které významně snižuje kvalitu života, a rozhodně by nemělo být podceňováno. Ačkoliv by podle složení přípravek Modin mohl Vaše potíže zmírnit, rozhodně bych Vám doporučila co nejdříve vyhledat lékaře, který Vám může předepsat mnohem účinnější a bezpečnější léčbu. Jistě se Vám uleví i tím, že na své potíže nebudete sama. Mgr. Tereza Hendrychová
Hana (39)
Vloženo: 03.11.2013.
Dotaz:Dobrý den, mám zjištěnou spondylolistézu, dostala jsem dolminu inj. 5amp. ob den i.m., + novalgin 1x denně 1tbl. Je možné, že by se mi po aplikaci inj., je možné , že to nebylo dostatečně hluboko, cca půlka jehly, objevila podlitina asi 5cm veliká, bolí na dotek, je asi 3 cm vedle místa vpichu, možná to nesouvisí s vpichem, ale s Novalginem, či jiný nežád. úč.? Děkuji Kraučuková
Odpověď:Dobrý den, vznik podlitiny po aplikaci injekce možný je. Mohlo dojít k napíchnutí cévy, z níž vytekla krev. Pokud nepozorujete žádné příznaky zvýšené krvácivosti i jinde, pravděpodobně se nejedná o nežádoucí účinek podávaných léčiv. Pro jistotu Vám doporučuji navštívit lékaře. Mgr. Tereza Hendrychová
Michal (25)
Vloženo: 05.09.2013.
Dotaz:Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat, zda máte ve svém sortimentu dřevěná placatá dřívka, která využívají lékaři pro nahlédnutí pacientům do krku? Poptával jsem se již v několika lékárnách, ale zatím bez úspěchu. Děkuji a přeji pěkný den, Michal
Odpověď:Dobrý den, dřevěné lopatky máme běžně skladem. Dostupné je pouze balení po 200 kusech, které stojí 62 Kč. Mgr. Tereza Hendrychová
René (74)
Vloženo: 03.07.2013.
Dotaz:Dobrý den od 6/13 mám warfarin 5mg 1 0 0 jinak oltar4mg milgamu n 1 0 1 sortis40mg 0 0 1 prestarium 5mg 1 0 0 mohu v budoucnu /sporadicky / užívat př. MaxiCor, vlákninu, tzv. Přátelské bakterie, brusinky, dia chrom plus stabil, ocuvite lutein , dio max /od dr.max /. Ještě jeden dotaz údajně se při warfarinu nesmí pít zelený čaj /ani jeden slabý šálek denně neb ob den ?/ a přípravek ginko biloba. A to prosím z jakého důvodů .Moc děkujeme .R
Odpověď:Dobrý den, doporučuji Vám přečíst si článek na našich stránkách "Opatření při užívání warfarinu" (odkaz zde:http://www.lekarnadobruska.cz/?page=clanky&akce=clanek&id=44), v němž naleznete základní informace, které by měl uživatel warfarinu znát. Co se týká vzájemných reakcí warfarinu a některých doplňků stravy, informace jsou bohužel spíše sporadické a ne vždy dostatečně vědecky podložené. Existuje jenom pár složek, jejichž užívání by mělo být při současné léčbě warfarinem zcela vyloučeno. Při kombinaci s dalšími mnoha látkami se doporučuje pouze zvýšený dohled (častější měření krevní srážlivosti, tzv. INR, sledování jakýchkoliv, i drobných krvácení atd.). Co se týká ginkga, tak to byste rozhodně užívat neměl - ginkgo, stejně jako warfarin, působí mírné naředění krve a při kombinaci je tudíž vyšší riziko krvácení. Ze stejného důvodu ginkgo není vhodné ani pro osoby starší 65 let. MaxiCor a obecně omega mastné kyseliny mohou také působit mírné naředění krve, ale spíše v dávkách vyšších, než které jsou doporučovány při jejich preventivním podávání, zde bych tedy problém neviděla. Podle dostupných informací by nemělo vadit ani podávání vlákniny, probiotických bakterií, Dia stabilu, Ocuvitu a DioMaxu v doporučených dávkách. U brusinek je na místě větší opatrnost, ty by účinek warfarinu mohly měnit významněji. Každý člověk reaguje jinak, a proto je při nasazení, ale i vysazení léčiva nebo doplňku stravy užívaného spolu s warfarinem potřeba, jak už jsem uvedla výše, pečlivé sledování, zda nedochází ke vzniku modřin a drobných krvácení v kůži, krvácení z dásní, do stolice, bolesti hlavy atd. Ideální je, po dohodě s lékařem, změření INR za několik dní po zahájení i ukončení užívání rizikového doplňku stravy a případná úprava dávky warfarinu. Tu si rozhodně nikdy sám neměňte! Důležitý je i rozumný výběr doplňků stravy. Jejich účinek není a podle platné legislativy ani nemusí být spolehlivě prokázán a ne vždy mohou skutečně vyřešit to, co slibuje jejich výrobce. Co se týká zeleného čaje, není vhodné, aby docházelo v jeho konzumaci k velkým výkyvům, to by pak skutečně kvůli obsahu vitaminu K v potravině mohlo účinek warfarinu měnit. Vitamin K působí proti účinku warfarinu a mohl by tak jeho efekt snižovat. Dáte-li si denně pravidelně 1-2 slabé šálky, neměl byste mít potíže. Je také potřeba myslet na to, že v různých druzích zeleného čaje, se může obsah vitaminu K lišit (viz. doporučený článek), proto nedoporučuji je často střídat. Mgr. Tereza Hendrychová
Naďa (66)
Vloženo: 20.03.2013.
Dotaz: Dobrý den, mám postižení nárůstky na páteři, což mi působí velikou bolest při chůzi v bederní oblasti a bez francouzkých holí se neobejdu. Dověděla jsem se od sestry, že podobný případ u ještě starší ženy řešili v českobudějovické nemocnici "zlatými injekcemi", to se stalo asi před rokem a ta žena dodnes chodí bez viditelných obtíží. V mém případě ortopéd můj stav označil jako konečný, pokud jde např. o operaci, tak by riziko bylo vzhledem k věku vysoké. Chci se Vás proto zeptat na Váš názor na tuto metodu, jestli v mém případě by mě ulehčila můj nezáviděníhodný osud. Děkuji.
Odpověď:Dobrý den, "zlatými injekcemi" zřejmě myslíte přípravek Tauredon obsahující sloučeninu zlata. Tento přípravek je indikován v léčbě revmatoidní artritidy (nevím, zda je to Vaše diagnóza, když hovoříte pouze o léčbě u ortopeda). Od používání Tauredonu se dnes spíše upouští pro jeho závažné nežádoucí účinky (poškození ledvin, kůže, krvetvorby...). Pokud by pro Vás tato léčba byla vhodná, jistě by Vám ji Váš lékař doporučil. Jestliže máte pochybnosti o jeho postupu, svůj stav zkonzultujte s jiným specialistou. Ne vždy je pro různé pacienty vhodná stejná léčba a ne vždy jsou podobné příznaky projevem stejného onemocnění, proto nelze při volbě Vaší léčby vycházet z jednoho případu ženy s na první pohled stejným problémem. Váš dotaz je natolik specifický, že nejsem bohužel schopna Vám lépe odpovědět. Mgr. Tereza Hendrychová
1 2 3 4 5 6 7 8