Aktuality
12.09.2018

V naší lékárně bude v týdnu od 1. do 5. 10. 2018 probíhat měření cévního věku, jehož součástí bude také odborné poradenství související s kardiovaskulárními onemocněními, jejich prevencí i léčbou.

 

Na měření je třeba se předem objednat a je zpoplatněno částkou 50 Kč.



04.09.2018

V rámci kampaně "Nebojte se zachránit život" se i letos lékárníci zapojili do Světového dne první pomoci, který připadá na druhou sobotu v září.

 

Kampaň ve více než 500 lékárnách v celé ČR probíhá v týdnu od 3. do 9. 9. 2018, ale zásadami první pomoci Vás Váš lékárník provede i kdykoliv jindy.



Přijímáme
V naší lékárně můžete platit následujícími šeky a těmito platebními kartami.
PLATEBNÍ KARTY
visa visa electron maestro mastercard contactless
TICKET POUKÁZKY
Ticket Compliments Dárkový, Ticket Multi, Ticket Medica, Ticket Service Ticket Compliments Dárkový Ticket Multi
Ticket Medica Ticket Service

Galery Beta

Poradna lékárny U zlatého lva


V poradně od Vás uvítáme především dotazy týkající se léčiv, potravních doplňků a jejich správného užívání, ale jsme schopni Vám zodpovědět i otázky ohledně zdravého životního stylu, různých onemocnění či vyšetření. Pro snazší orientaci v dotazech vždy prosím uveďte alespoň Vaše křestní jméno či přezdívku. Pokud si přejete zaslat odpověď i na Váš e-mail, vyplňte ho. Protože pro správné zodpovězení dotazu je pro nás nutné znát Váš věk, pohlaví (u žen, zda nejsou těhotné, či kojící) a to, jaká další léčiva případně užíváte, nebo zda trpíte nějakým dalším onemocněním, prosíme Vás i o pečlivé vyplnění daných informací. Pro usnadnění je zde připravena přehledný formulář.Tyto informace nebudou v dotazu zveřejňovány.


Formulář pro zadání dotazu naleznete zde.



Vaše dotazy


Jiří (72)
Vloženo: 22.09.2012.
Dotaz:Dobrý den,v letáčku u injek.Dolmina je psáno:podávat 1 denně po dobu 2 dnů.Ale balení je 5 ks a lékař dává injekce každý den do včerpání balení.Jak je to správně?
Odpověď:Dobrý den, i když výrobce doporučuje podávat injekce Dolmina max. po dobu 2 dnů, běžně se skutečně aplikují i více dní, po dobu nezbytně nutnou pro léčbu akutní bolesti. Výrobce doporučuje kratší dobu podávání z důvodu určitých rizik a bolestivosti, které s sebou aplikace injekce nese, poté doporučuje přechod na tablety s obsahem stejné účinné látky pro léčbu bolesti, které však mají při stejné dávce totožné nežádoucí účinky jako injekce (nejčastěji riziko poškození žaludeční sliznice). Delší aplikace injekcí Dolmina se proto nemusíte obávat, pokud je odůvodněná a dochází k ní pod dohledem lékaře. Injekce již sám nekombinujte s dalšími přípravky pro léčbu bolesti.
M.Toušek (77)
Vloženo: 02.07.2012.
Dotaz:Dobrý den,využívám Vaší ochoty a obracím se na Vás s dotazem.Užíval jsem lék Preductal MR 1-0-1,po katetrizaci srdce mi byl předepsán Concor COR 5 mg s poučením,že Preductal bych mohl přestat brát.Poučení nebylo zapsáno v doporučení pro kardiologa.Ten mi na můj dotaz sdělil,abych bral léky oba.Mám dojem,že oba léky se nějak částečně překrývají a že bych tudíž nemusel brát oba léky.Jaký je prosím Váš názor?Děkuji za odpověď.Přeji pěkný den.M.Toušek
Odpověď:Dobrý den, účinky léčivých přípravků Preductal MR a Concor COR jsou odlišné. Preductal i Concor COR lze však podávat při ischemické chorobě srdeční (onemocnění srdečních cév, kdy dochází k jejich zúžení, což vede k nedostatečného prokrvení srdeční svaloviny s následnými bolestmi, především při zátěži). Katetrizace je vyšetření, které dokáže přítomnost a tíži ischemické choroby srdeční odhalit, případně ji i v dalším kroku řešit. Proto pokud Vám lékař po provedené katetrizaci doporučil Preductal MR dále nebrat, měl proto zřejmě po daném vyšetření důvod. Pokud má Váš kardiolog i po zohlednění výsledků katetrizace jiný názor, lze Vám bez znalostí dalších souvislostí těžko poradit, zda Preductal MR dále brát. Ideální by byla konzultace obou lékařů spolu. Nicméně léky se nepřekrývají a Preductal MR je možné užívat i se všemi ostatními léčivými přípravky (včetně Concoru COR),které jste uvedl,že užíváte. Podle Vámi udaného seznamu užívaných léčiv Vás pouze upozorním na možnost zvýšení efektu přípravku Plendil současným podáváním přípravku Lanbica. Pokud však oba přípravky berete dohromady již delší dobu, není potřeba daný problém řešit. Pokud máte Lanbicu nasazenu nově, bylo by vhodné výše zmíněné řešit s lékařem.
Soňa (20)
Vloženo: 22.04.2012.
Dotaz:Dobrý den, potřebovala bych rada co použít na strupy na pokožce hlavy (ve vlasech)? Zkusila jsem již jitrocelovou mast, a měsíčkovou mast, ale výsledek žádný. Děkuji za radu
Odpověď:Dobrý den, bohužel z Vašeho dotazu není zcela zřejmé, o jaký problém se konkrétně jedná. Zda se ve vlasech skutečně vyskytují strupy, nebo šupiny (časté u dětí), jedná se o dlouhodobý/sezónní problém, máte nějaké kožní potíže i jinde na těle apod.? Obecně se na šupiny ve vlasech doporučuje salicylový olej, který je na lékařský předpis. Na mytí a ošetřování pokožky hlavy je vhodné používat některý z šetrných přípravků léčebné kosmetiky, např. od firmy Bioderma (Nodé DS), SVR (Xérial), Ducray, Eucerin...Je možné, že trpíte seborrhoickou dermatitidou, pak lze vyzkoušet šampon s obsahem antimykotika (např. Nizoral) nebo dehtu (např. Polytar). Problém je vhodné řešit s kožním lékařem, který může po odhalení příčiny potíží tuto účinně léčit. Mgr. Tereza Hendrychová
Emílie (25)
Vloženo: 19.04.2012.
Dotaz:Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je vhodný přípravek Digella (Walmark) při dráždivém tračníku a s ním spojenou plynatostí a nadýmáním? Děkuji za odpověď
Odpověď:Dobrý den, přípravek Digella obsahuje především vlákninu a prebiotika. Ač je výrobcem doporučována i lidem s nadýmáním, může zvýšený příjem vlákniny často plynatost naopak zhoršovat (tolerance je individuální). Obecně na problémy s dráždivým tračníkem bych Vám doporučovala vyzkoušet přípravek Iberogast (směs bylin na celou škálu zažívacích potíží). Proti nadýmání jsou účinné i přípravky se simetikonem a četné byliny, např. heřmánek, máta, fenykl. Vhodné je omezit ve stravě potraviny, které potíže vyvolávají, i když často je velmi obtížné toto vysledovat, případně řešit Vaše potíže s psychologem - dráždivý tračník je onemocnění v úzké souvislosti se stresem. Mgr. Tereza Hendrychová
mira (20)
Vloženo: 08.04.2012.
Dotaz:užívam Softine, prosím Vás o informáciu može tuto hak ovplivniť pitie čaju z alchemilky, čisca, vitexu jahnacieho, informácie na nete sa velmi rozchádzajú,z čisca si robím aj kúpele neviem či sa to pri HAK može, mám aj mursalský čaj a grécky horský čaj neviem či sa može pri HAK piť/o trezalke viem že sa nesmie/ dokonca som na nete čítala,že aj cesnak, grepový džús a soja sú nevhodné, prosím vás o radu čoho sa vyvarovať
Odpověď:Dobrý den, účinek HAK může být danými bylinami ovlivněn, avšak jak jste sama zjistila, informace jsou různorodé a vychází spíše ze zkušeností jednotlivých uživatelů než spolehlivých klinických studií. Kontryhel, čistec a drmek jsou často užívány k mírnění menstruačních potíží, které lze ovlivnit i vhodným typem HAK. Drmek např. mimo jiné údajně stimuluje ovulaci, což by naopak byl efekt opačný, než pro který je HAK užívána. Vnější použití ve formě koupelí by nemělo účinek HAK ovlivňovat. Třezalka může účinek HAK snižovat, grep naopak může přispívat k vyšším hladinám podávaných hormonů. Česnek a sója by neměly účinek HAK ovlivňovat. Bylo by dobré zvážit, zda je pro Vás nezbytné dané byliny užívat, pokud je zde riziko jejich vlivu na HAK, případně zda potíže, pro které byliny užíváte, nesouvisí s podáváním HAK (konzultace s lékařem). Informace ohledně účinků a obsahových látek specifických typů bylin jako je např. hojník (Mursalský, Horský řecký čaj….) by Vám měl podat jejich prodejce. Děkujeme za Váš dotaz, bohužel však na základě dostupných informací na něj nelze jednoznačně odpovědět. Mgr. Tereza Hendrychová
Michael (18)
Vloženo: 04.03.2012.
Dotaz:Dobrý den, jsem student a při učení na maturitu si plánuji pomoci piracetamem.Chci se zeptat, nakolik je užívání piracetamu nebezpečné, případně jaké optimální dávkování mám zvolit. Mockrát děkuji za odpověď.
Odpověď:Dobrý den, piracetam je poměrně bezpečnou látkou. Opatrnosti je třeba např. při epilepsii, vysokém riziku krvácení (žaludeční vředy, stomatologický zákrok...)nebo současném užívání např. warfarinu, aspirinu, ibuprofenu a dalších látek, které mohou ovlivňovat krevní srážlivost. Neměl by být podáván současně s hormony štítné žlázy. Pro podporu učení bych Vám doporučila 2,4 g piracetamu (dávku lze i zvýšit, ale pozor na možné nežádoucí účinky, např. úzkost, nervozitu, agresivitu...) denně rozděleně ve 2-3 dávkách. Poslední denní dávka by neměla být podávána večer (lépe později odpoledne), aby nedošlo k poruchám spánku. Pokud se efekt neprojeví do 2-3 měsíců, nemá cenu léčivý přípravek dál užívat(odpověď na léčbu je značně individuální). Mgr. Tereza Hendrychová
Eliška Halamová (31)
Vloženo: 30.12.2011.
Dotaz:Dobrý den, ráda bych informaci o lécích, které obsahují buď látku indometacin nebo nimesulid, ráda bych doktorovi navrhla aby mi je předepsal. Mám dysmenoreu - silné bolesti hlavy se zvracením 2-3 dny před menses, doktor mi postupně předepsal algifen, zaldiar, neoalgin, nepomohlo to. (jsem po 2 porodech, trpím tím od 15 let).Děkuji.
Odpověď:Dobrý den, lékař Vám může předepsat čípky Indometacin 50 Berlin-Chemie® nebo Indometacin 100 Berlin-Chemie®, tato léková forma by byla vhodná i kvůli zvracení. Nimesulid obsahují přípravky Aulin®, Coxtral®, Mesulid®, Nimed® a Nimesil® ve formě tablet nebo granulátu pro rozpuštění ve vodě. Síla je vždy 100 mg, liší se počtem tablet. Oba přípravky (i ve formě čípků!) mohou poškozovat žaludeční sliznici (nimesulid méně). U tablet to lze mírnit podáním po jídle, což ale při současném zvracení může být problém. Nimesulid by neměl být užíván v kuse déle než 2 týdny kvůli riziku poškození jater. Pokud byste ho užívala pouze v době dysmenorey neměl by působit problémy. Bolesti hlavy v souvislosti s menstruací lze mnohdy vyřešit vhodnou hormonální léčbou. Píšete, že hormonální antikoncepci již užíváte, možná by bylo vhodné po poradě s lékařem vyzkoušet jinou, případně ji zcela vysadit. Někomu pomáhá i preventivní podávání 100 a více mg kyseliny acetylsalicylové (např. Anopyrin®) v průběhu 3 dnů před menstruací (ve Vašem případě tedy 3 dny před očekávanými potížemi). Mgr. Tereza Hendrychová
no.name (21)
Vloženo: 19.12.2011.
Dotaz:Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možno při užívání antibiotik dalacin c kouřit, protože vím, že při některých antibiotikách se to nedoporučuje... Mockrát děkuji za odpověď
Odpověď:Dobrý den, kouření při užívání Dalacinu C by nemělo vadit. Ale samozřejmě každé antibiotikum je podáváno za účelem léčby infekčního onemocnění, jehož průběh i dobu trvání může kouření negativně ovlivnit. Mgr. Tereza Hendrychová
Martina Skoupá (24)
Vloženo: 09.11.2011.
Dotaz:Dobrý den, chtěla jsem vás poprost o radu, moje babička (68 let) si stěžuje na špatné trávení zeleniny, hlavně papriky, občas má průjem, občas se cítí po najezení plná. Co byste jí doporučily a čím by to mohlo být? Děkuji
Odpověď:Dobrý den, paprikám a dalším potravinám, které působí potíže, by se měla babička zcela vyhýbat. Slupka paprik je pro mnoho lidí těžce stravitelná. Zelenina je pro organismus obecně prospěšná, někdy však její nadměrný příjem, zejména pro vysoký obsah vlákniny, může působit zažívací problémy, které popisujete. Příčinou může být i nedostatečná funkce slinivky či žlučníku. Trávení lze podpořit pitím žlučníkového čaje nebo např. přípravkem Cholagol. Na trávicí potíže různého typu lze vyzkoušet dále např. Iberogast. Pokud by se po vynechání netolerovaných potravin, lehčí žlučníkové dietě, případně doporučených přípravcích nedostavilo zlepšení, bylo by vhodné vyšetření příčiny potíží lékařem. Mgr. Tereza Hendrychová
Martina (25)
Vloženo: 11.10.2011.
Dotaz:Dobrý den, mám teď začít brát Citalec a ráda bych věděla, zda nenarušuje účinky antikoncepce, kterou také beru? Děkuji za odpověď. S pozdravem Martina
Odpověď:Dobrý den, Citalec by neměl narušovat účinky hormonální antikoncepce. Lékař by však měl zvážit, zda negativní změny nálady (předpokládáme-li, že pro ně byl Citalec nasazen) nepůsobí právě užívaná hormonální antikoncepce. Připomínám, že efekt Citalecu se projeví až zhruba za 2-4 týdny od začátku užívání a je určen k dlouhodobé léčbě. Vysazován by měl být vždy postupně v průběhu několika týdnů. Mgr. Tereza Hendrychová
1 2 3 4 5 6 7 8